Hvorfor drive dugnadsarbeid i hundeforeninger

Dugnadsarbeid er noe mange kanskje kjenner igjen fra bofellesskapet eller barnas idrettslag. Likevel trenger ikke dugnader bare å bestå av å rake løv eller selge kjeks på døra til folk. Dugnadsarbeid kan være helt sentralt for at hundeforeninger skal overleve, og her finner du derfor noen gode grunner til å drive dugnadsarbeid. Vi gir deg også noen forslag til hva slags dugnader du kan sette i gang.

 

Økonomisk

Dugnader er ofte helt essensielt for hundeforeningenes overlevelse. Dette bunner i at hundeforeninger akkurat som alle andre foreninger ofte har store utgifter. Mange hundeforeninger leier jo for eksempel en hall eller uteplass å avholde kurs, i tillegg til at det brukes mye penger på å leie inn instruktører og lignende. For at økonomien skal gå rundt, er derfor foreningene helt avhengige av at medlemmene tar i et ekstra tak og bidrar til penger i kassa. Da er dugnader en fantastisk måte å få inn penger på, og er man heldige, kan man til og med ende opp med litt spillerom til å kjøpe inn forskjellig utstyr foreningen ønsker seg.

 

Sosialt

Det er ikke til å stikke under en stol at dugnader er en fantastisk måte å bli kjent med nye folk. Med kaffe og kanskje noen kjeks eller en kake, er de fleste klare til å slå av en prat. Man omgås kanskje ofte bare de man går på kurs med, eller de som trener samme hundesport. Ved å engasjere hele foreningen kan mennesker møtes på tvers av grener og nivåer, og gjerne også dele noen tips mens man jobber. Slik kan alle lære av hverandre, samtidig som man får gjort mye.

 

Det er altså flere gode grunner til å drive dugnadsarbeid, og nå lurer du kanskje på hva slags dugnader du kan få med foreningen på. Derfor er det bare å lese videre dersom du også ønsker noen forslag til hva slags dugnader som kan passe for en hundeforening.

 

Vedlikehold

Dersom foreningen har en hall eller diverse utstyr som tilhører forskjellige hundesporter, er det alltid noe som trenger vedlikehold. Dette kan for eksempel være å male agility-hindrene eller fylle sandsekker. Det å betale andre for å gjøre dette kan fort bli en dyr affære, og det kan ta litt tid ved bruk av få personer. Likevel er det ikke noe særlig komplisert arbeid, og ved å engasjere foreningen og få med flere folk, kan mye være gjort bare på noen få timer. Dette sparer foreningen for masse penger, i tillegg til at man får frisket opp foreningens utstyr.

 

Arrangere stevner

En av de morsomste og sannsynligvis også mest sosiale dugnadene man kan ha i en hundeforening er å arrangere stevner. Å arrangere stevner krever mye planlegging, og ikke minst at man får med seg mange på laget. Det er mange ulike oppgaver som må gjøres både i forkant og under stevnet. For eksempel må noen ta seg av å få ut informasjon om stevnet, og ta seg av selve påmeldingen. I tillegg må noen ha ansvar for premier, mens andre må rope inn folk når det er deres tur, og ta tiden på hver hund. Det krever altså mye arbeidskraft, men enten det er snakk om agility eller rallylydighet, drar stevner alltid inn masse penger. Siden det er så varierte arbeidsoppgaver betyr det også at det er plass til alle, noe som gjør det mulig å bli kjent med mange du nok ikke hadde møtt ellers.

 

Loppemarked

Loppemarked er jo en klassiker innenfor dugnadskategorien, men det varierer jo hvor lukrativt det faktisk kan være. Dersom man sender ut informasjon i posten til folk er det alltid mange som er ute etter å kvitte seg med ting. Loppemarked kan også gjerne kombineres med matsalg, for folk blir jo gjerne sultne når de handler. I tillegg er det mange som tar loppemarkeder ganske seriøst i søken etter skjulte skatter. Som hundeforening kan man selvfølgelig også by på en liten oppvisning med noen av hundene for å trekke enda flere folk til loppemarkedet. På denne måten kan foreningen i løpet av et par dager dra inn ganske godt med penger dersom man har tatt seg tid til å få inn godt med gjenstander. Loppemarkeder er jo også veldig sosiale begivenheter, og gir masse rom til å bli kjent og ha det moro sammen samtidig som man jobber.

 

Det er altså mye som taler for å arrangere dugnad, og det er utrolig stor variasjon i hva man kan finne på. Det bare fantasien som setter grenser for hva slags dugnad man kan dra med hundeforeningen på, så hva venter du egentlig på? Det er bare å komme i gang, og du vil raskt oppdage hvor mye penger foreningen kan dra inn, og hva det gjør for foreningens økonomi. Lykke til, og ha det gøy på dugnad.