Hunder i samvær med barn og ungdommer

Hunder passer fint sammen med barn og ungdom, og den yngre generasjonen kan lære seg å ta ansvar gjennom å passe på og stelle en hund. Det er også mange aktiviteter de kan drive med sammen med hunden. Naturligvis må barn også lære å respektere hunden, slik at du unngår en stresset hund som blir redd eller aggressiv.

 

Hund gjør deg aktiv

Livet med hund kan gjøre deg mer aktiv. Det gjelder også for barn og unge som har hund. Hunden får deg med på tur, for den skal luftes tre ganger om dagen. For mye stillesitting er også usunt for både hund og mennesker, så en hund kan være en god investering i helsen. En hund kan dessuten gjøre deg tryggere når du går ute alene. Lek med hund er også morsomt, både for hund og eier. Hvis hunden blir flink, er det dessuten muligheter for å delta i konkurranser. Dette gir en opplevelse av mestring både for hund og eier.

 

Det har vist seg at barn som trener lydighet med hund blir mer aktive. En hund kan altså få barna mer opp av sofaen og ut i frisk luft. Men det bør selvsagt ikke være hovedårsaken til å skaffe hund. Å skaffe seg hund skal være et gjennomtenkt valg. Agility eller lydighetstrening handler ikke bare om å stå og rope kommandoer til hunden. Eieren er nesten like aktiv som hunden, spesielt under opplæringen før konkurranser. Derfor er det sunt for barn og unge å trene hunden i lydighet og hinderløp. Det å trene en hund gir også mestringsfølelse og barna kan bli mer sosiale av å delta i konkurranser. Konkurranser i agility handler ikke bare om å vinne. Det viktigste er å ha det morsomt og få et bedre samspill med hunden. Barna vil føle stolthet når hunden lærer nye triks og gjør det bra, og samværet med hunden gjør også at barna fokuserer på hundens prestasjoner, noe som kan gi økt glede og mindre fokus på egne bekymringer og problemer.

 

Aktiv gjennom å gå tur med hund

Hunden skal luftes flere ganger daglig. Dette kan få deg ut uansett vær, noe som selvsagt er godt for ungdommene. Lengden på en tur er ikke det eneste som teller. Det er viktigere å skape en spennende opplevelse for hunden, med mye snusing og ting som kan oppdages. Hunden skal heller ikke stresses under turen, derfor er det bedre å gå tur i skogen eller rolige omgivelser, i stedet for å gå midt i bytrafikken. Dette er spesielt viktig for valper. Tilpass også turens lengde både til hundens alder og størrelse. Den skal ikke bli lei av turen. La hunden bestemme tempoet, og unngå å slite i båndet hele tiden. Pauser er en viktig del av turen, spesielt for valper.

 

Allsidig aktivitet er viktig for alle hunder, og gjør også turen mer spennende for hundeeieren. For ungdommer er hunden en fin måte å komme seg ut i naturen og kanskje utforske nye steder i nærområdet. Legg gjerne inn litt lek og løping underveis, for en hund som får brukt energi på tur finner på mindre galt når den kommer hjem.

 

Egne hundeutstillinger for ungdommer

Hundeutstilinger for ungdommer er morsomt og lærerikt. Det arrangeres egne utstillinger for unge hundeeiere flere steder i landet. Dette er også spennende for deg som ikke har hund, eller som planlegger å kjøpe hund i nær framtid. På en hundeutstilling finner du hundeparader, salgsmesser og gode tilbud på ting du trenger til hunden. En slik messe er Dogs4All, der inntil 10 000 hunder deltar, fra mer enn 300 hunderaser. Dette er rett og slett messen for deg som elsker hund, og hele familien er velkommen.

 

I tillegg til tradisjonelle utstillinger for hunder, kan du også delta i agility og lydighetskonkurranser, eller bli med på kurs og foredrag om hunder. Under Dogs4All arrangeres også nordisk mesterskap i juniorhandling, som er for barn mellom 10 til 17 år, der de kan vise fram egen eller en lånt hund. Denne konkurransen dømmes ut fra hvordan personen samhandler med hunden.  Det arrangeres også test av hundenes hverdagskontroll. Der blir hunden forsøkt forstyrret, og skal unngå å la seg distrahere. Har du en ny hund, kan du dessuten delta på valpekurs. Dogs4All er altså et perfekt sted for hundeelskere.

 

Barneleir med hund

Barn og ungdom som elsker hunder vil også trives på barneleir med hund, som arrangeres av hundeskoler flere steder i landet. Sjekk med din lokale hundeskole hva de kan tilby. Slike leirarrangementer varer vanligvis en ukes tid, der du kan delta med egen hund eller med en lånt hund. Du får instruksjoner for hvordan du trener hunden innen agility, og hvordan du lærer den triks og lydighet. Naturligvis er dette også en god anledning til å få nye venner av både den tobeinte og firbeinte sorten. Du får dessuten lære mer om stell av hunder, og derfor kan en slik leir være en fin trening for barn og unge som ønsker seg hund. På leiren kan de lære hvor mye arbeid og ansvar som følger med å ha hund, og dette kan gjøre de unge til bedre hundeeiere.